Kad je salaš Jakšić, nekada Buvin, prešao u vlasništvo Emila Jakšića bila je potrebna kompletna restauracija glavne kuće kao i svih objekata unutar salaša. Tako je sve krenulo od svinjca, pa je za njim nikao i čardak.

Nakon svinjca bila je potrebna soba gde se može prespavati pa je tako gazda Emil od bivše štale napravio sebi Lastino gnezdo. Koje je dobilo ime po gnezdu koje su laste napravile dok je trajalo renoviranje, pa je gazda Emilu bilo žao da ga sruši i tako je odlučio da ostavi gnezdo da krasi plafon sobe. Šta svakom salašu treba i čega nikad dosta, to je šupa. Tako da je ubrzo nakon Lastinog gnezda izgradjena i šupa.

A onda je došao na red neizostavni objekat na svakom salašu. Mesto gde i car ide peške.

Pošto su sve naj osnovnije potrebe bile zadovoljene, nastavili smo sa izgradnjom i od stare šupe nastali su Vrapčevo i Sovino gnezdo.

Za kraj je ostavljen samo veliki salaš, ili kako mi volimo da ga zovemo, Gazdinska kuća. Na slikama možete videti kako je izgledao pre nego što je salas prešao u vlasništvo Jakšića.

Zatim je počela izgradnja sadašnje gazdinske kuće. Sav potreban materijal za izgradnju je došao upravo iz atara u kome se nalazi. Jakšići su želeli da salaš ostane autentičan do poslednje sitnice.

Svi objekti na salašu Jakšić su izgradjeni na specifičan način osmišljen od strane Emila Jakšića.  Kontrukcija ili ram objekta se sastoji od bagremovih stubova, povezanih nabijenom trskom čineći spoljašnje zidove. Na trsku se sa obe strane nanosi blato kojim se štiti trska od vlage. Sa unutrašnje strane se zida osnova od cigle tj sobe. Izmedju sloja trske premazane blatom i unutrašnjeg zida od cigle se sipa suvi pesak koji pruža jako dobru izolaciju u kombinaciji sa trskom i ciglom. A u isto vreme pesak sprečava glodare da nastane zidove objekata.  Ovim načinom se leti dobija debela ladovina, a zimi sa malo drva se postiže velika temperatura u svim objektima.

Ceo koncept salaša, kao i izgradnju, su radili Jakšići. Poštovala su se pravila od temelja do krova, kako bi salaš mogao da služi i generacijama koje dolaze.